Cały czas trwają pracę nad nowym spektaklem przeznaczonym dla dojrzałej widowni. Jest to uwspółcześniona inscenizacja sztuki „Otello” Williama Szekspira. Jak zawsze za scenariusz odpowiedzialny jest pan Robert Redlicki, a w przedstawieniu można będzie zobaczyć także trójkę znanych () aktorów Małej Sceny: Tomasza Kamińskiego, Arkadiusza Krauze oraz Tomasza Resmarowskiego. Więcej chyba nie można powiedzieć, bowiem ogranicza nas tu tajemnica zawodowa… Dodam tylko, że naprawdę warto czekać...
2009-03-02
W galerii można już zobaczyć zdjęcia z jednej z prób.
Użytkownik
No, zdjęcia są dość ciekawe. A jakie jest przedstawienie? Jeśli aktorzy tak się przykładają do pracy w czasie prób, jak pozują do zdjęć, to będzie to arcydzieło żukowskiego teatru!
Myślę, że to pytanie powinieneś skierować do pana Redlickiego. Ja mogę powiedzieć tylko, że jest naprawdę mroczne, trzyma cały czas w napięciu. To chyba będzie najlepsza i najpoważniejsza rzecz jaką do tej pory zrobiliśmy. Zdjęcia ukazują tylko statyczne sceny, a w przedstawieniu mamy do czynienia także z dynamiczną grą świateł i muzyki. Prace ciągle trwają, prawdopodobną datę premiery już znamy, ale nie ujawnimy jej jeszcze.
Użytkownik
Trzymam kciuki. Jestem pewna, że zapewne tak zgranej grupie jak Wasza może się naprawdę udać wybić poza ten wąski żukowski korytarz.
Pozdrawiam
Najnowsze wieści od reżysera:
Żukowski Otello w Przodkowie
Stało się dość przypadkowo, że przedpremierowy spektakl „Otella” żukowskiej grupy teatralnej z Malej Sceny odbył się w Bibliotece przodkowskiej w czasie corocznej imprezy kulturalno- intelektualno- towarzyskiej „Babskie gadanie”. Jednak przedstawienie to, podejmujące problematykę męskiej przyjaźni z jednej strony, z drugiej zaś zawziętości i bezpardonowej walki o „stołki”, mogło stać się pretekstem do refleksji nad męską naturą właśnie w świetle Międzynarodowego Dnia Kobiet. „Otello” został przyjęty w Przodkowie bardzo entuzjastycznie, choć postawy niektórych postaci scenicznych wywołały w widowni reakcje zdumienia, a nawet wzburzenia. Tym lepiej dla sztuki! Zobaczymy, jak przyjmie tę inscenizację dzieła Szekspira społeczność Żukowa. Już bowiem na 27.03.2009r. planowana jest premiera „Otella” na Małej Scenie w Żukowie. Należy podkreślić, że jest to spektakl dla widzów dorosłych, a z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, na premierę będą mogli przybyć wyłącznie zaproszeni goście. Planujemy jednak wystawiać to przedstawienie cyklicznie co tydzień dla wszystkich chętnych widzów naszego regionu.
Robert Redlicki
Tekst na temat sztuki "Otello" w Głosie Kaszub:
http://www.glos-kaszub.pl/2009/03/przod … /#more-867
I znowu przypomina mi się stare indiańskie powiedzenie: "Nie ważne jak o tobie mówią, ważne by nie przekręcali nazwiska"... eech....
Moderator
hmmm...a w gazecie (papierowej) było jeszcze nasze zdjęcie po spektaklu.
No to już coś o nas słuchać...miejmy nadzieję, że po premierze będzie tych artykułów jeszcze więcej i wtedy już na pewno nazwiska będą prawidłowe ;D
Użytkownik
W tym tygodniu będę miał fragmenty filmu z premiery Otella. Trzeba stanąć z zewnatrz, żeby to zobaczyć. O ile wyjdzie sie z roli. I to jest zasadnicze pytanie skierowane do aktorów: Ile czasu potrzeba, zeby znów stać się tym, kim się było przedtem. Ile czasu, żeby znów być człowiekiem?